Gulasz po cygańsku

Obiadowy klasyk w odświeżonym wydaniu. Zamiast mięsa lub kiełbasy, poczciwa i niedoceniona w kuchni mortadela. A do tego moc przypraw. 



3 papryki 
puszka pomidorów (całych) 
duża cebula
2 ząbki czosnku
400g kiełbasy
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
pieprz ziołowy
sól do smaku
opcjonalnie: tymianek, kurkuma, 1/2 puszki czerwonej fasoli


Jak to przyrządzić?

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy słodką papryką w proszku i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane mięso przekładamy do garnka.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę. Smażymy razem przez ok. 3 minuty. 


Pomidory z puszki kroimy w plasterki (ok. 0.5cm grubości) i razem z sosem pomidorowym (zalewą) mieszamy z papryką i cebulą. Dodajemy fasolę. Czekamy chwilę i wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem. 

Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, solą i tymiankiem, Opcjonalnie można dodać kurkumy, która ożywi kolor naszego gulaszu. 

I... GOTOWE!


Mmmm... Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl